A karcagi hulladékszállítással kapcsolatos tudnivalók

A szolgáltató által biztosított sárga zsákok kizárólag a szelektíven gyűjtött hasznosítható hulladékok gyűjtésére, a barna zsákok pedig csak a kerti szerves hulladékok gyűjtésére használhatók!

 

Hogyan kell gyűjteni a sárga és a barna zsákokban a hulladékot?

A hasznosítható hulladékokat (műanyag, papír, fém italos doboz, italos karton stb.) vegyesen kell gyűjteni a feliratos sárga zsákokban. A zsák oldalára rá van nyomtatva, hogy milyen típusú hulladékok kerülhetnek bele. Jó tudni, hogy ezek a hulladékok a zsákok kiürítése után emberek által kerülnek további válogatásra, tehát nagyon fontos, hogy kizárólag tiszta, szennyeződésmentes hulladékok kerüljenek a zsákokba! Ha a zsák megtelik, kérjük azokat a zsákon lévő füllel szíveskedjen erősen megkötni!

Ha bizonytalan abban, hogy egy adott hulladék betehető-e a sárga zsákba, akkor kérjük, hogy inkább a hulladékgyűjtő edénybe (kuka, konténer) helyezze azt el! Kérjük, hogy a túl apró, vagy szennyezett hulladékokat ne tegye a sárga zsákba! A palackokat, flakonokat, az italos kartonokat, tejes dobozokat hajtogassa össze, vagy tapossa laposra!

 

A zöldhulladékokat (levágott fű, levelek, lomb, gallyak) a felirat nélküli, barna zsákokban kell gyűjteni. A nagyobb ágakat 1 m-esnél nem hosszabb, kötegelt darabokban, összekötözve kell a szállítási napon a zsák mellé elhelyezni.

 

Nagyon lényeges, hogy a megfelelő színű zsákokat a hulladéknaptár szerint megjelölt időpontokban helyezzék ki az utcára!

 

Mikor történik a szelektíven gyűjtött hulladékok elszállítása?

A szelektíven gyűjtött (sárga zsák) és a zöldhulladékok (barna zsák) szállítási időpontját a hulladéknaptár tartalmazza. Fontos, hogy a munkatársaink csak és kizárólag a hulladéknaptárnak megfelelő időpontokban szállítják el a kirakott zsákokat. Kérjük, hogy a naptár időpontjait feltétlenül tartsák be! Lényeges, hogy korán reggel - már 7 órakor -, kikerüljenek az ingatlanok elé a sárga, illetve a barna zsákok.

 

Milyen esetekben nem szállítja el a szolgáltató a kihelyezett zsákokat?

Abban az esetben, ha a

- kiadott zsákokban nem megfelelő hulladékokat gyűjtött, (pl. a sárga zsákban nem szállítjuk el a falevelet)

- vagy nem az előírtak szerint helyezett hulladékot a zsákba, (pl. kommunális hulladék, „szemét” is található a sárga zsákban)

ilyen, és ehhez hasonló esetekben nem szállítjuk el az adott zsákban a hulladékot!

Minden ilyen esetben egy felhívást fogunk bedobni a postaládájába. Ha a munkatársaink folyamatosan azt tapasztalják, hogy egy bizonyos ingatlan tulajdonosa a zsákokat nem megfelelően használja, abban az esetben a kiadott zsákok árát, és a szállítási költségét cégünk kiszámlázza a lakos részére.

 

Abban az esetben, sem szállítjuk el a zsákokat ha

- nem a naptárnak megfelelő időpontban helyezi ki az ingatlana elé a megfelelő zsákot,

- vagy a szállítás napján későn tette ki a szelektíven gyűjtött hulladékokat, akkor

csak a soron következő hulladéknaptár szerinti szállítási napon fogjuk elszállítani a zsákokat!

 

Mit tehet, aki lekéste a szállítási időpontot, vagy ha két szállítás közben a sárga zsákja megtelik, és nem szeretné megvárni a következő szállítás időpontját?

Ha a sárga zsákja megtelt, vagy esetleg több is összegyűlt, és nem tudja, vagy nem szeretné megvárni a következő sárga zsákos gyűjtés időpontját, akkor az általunk üzemeltetett hulladéklerakó területén, illetve a Városgondnokság központi telephelyén térítésmentesen átadhatja a szolgáltatónak.

 

Mi történik a szelektíven begyűjtött hulladékokkal?

A vegyesen gyűjtött hasznosítható szelektív hulladékok a beszállítást követően válogatásra, bálázásra, majd értékesítésre, végül hasznosításra kerülnek.

Ha Ön a sárga zsákba kizárólag csak ásványvizes műanyag palackokat, vagy csak vegyes papírt, pl. reklámújságokat gyűjt, azzal is nagyban segíti a munkánkat! Köszönjük!

 

 

Komposztálási hírek

- Kérjük, hogy akik már használnak komposztáló edényt, szíveskedjenek leadni a 2011. évi komposztálási naplót!

- Az újabb komposztálási program során, az edények kiosztásának a várható időpontja 2012. február-március. Minden érintettnek személyre szóló meghívót küldünk az edények átvételére!

 

Hol kaphat információt a hulladékgyűjtéssel, illetve a komposztálással kapcsolatban?

Nagykunsági Környezetvédelmi Kft.

5300 Karcag,Petőfi utca 1/E.

Tel: 59/503-317

"Legyen Ön is válogatós!"

Szolgáltatásaink

A Nagykunsági Környezetvédelmi Területfejlesztési és Szolgáltató Kft. feladata Karcagon a települési szilárdhulladék összegyűjtése, rendszeres elszállítása és ártalommentes elhelyezése. A Kft. kiemelt törekvései közzé tartozik Karcag város és térségének korszerű hulladékgazdálkodásának megvalósítása, a hulladékszállítási és kezelési díjak elérhető szinten tartásával. Ezeket a célokat kizárólag a lakosság és a közületek együttműködésével lehet megvalósítani, mely részben a díjfizetési fegyelemmel, részben az újrahasznosítható hulladékok, valamint a biológiailag lebomló hulladékok külön gyűjtésével és kezelésével érhető el. Tovább »

 

Gyakori kérdések

Mi történik a szelektíven begyűjtött hulladékokkal?

A vegyesen gyűjtött hasznosítható szelektív hulladékok a beszállítást követõen válogatásra, bálázásra, majd értékesítésre, végül hasznosításra kerülnek. A szelektív hulladékgyűjtés kizárólag a lakosság együttműködésével lehetséges, ezért kérjük, járuljanak hozzá a törekvés sikeréhez!
További kérdések »